-
Cy ensuivent les coustumes et drois de la ville de Dieppe
-
Prologue
- Et premierement, ensuivent les noms des lieux qui ont acoustumé d'estre frans. Et pour raison d'iceulz lieux, ceulz qui y demeurent sont frans aprés ce que demouré y aront i an et i jour continuellement. Et pluseurs autres personnes demourans en pluseurs juridicions, fiefz et aumosnes estans en la duché de Normendie, dont a present l'en a peu avoir congnoissance, comme cy aprés sera dit.
-
Cy ensieuvent les coustumes de pluseurs choses de la vile de Dieppe. Et premierement la coustume des changeurs estans a Dieppe
et les rentes que ilz font a monseigneur pour leur change.
-
Changeurs.
-
Apres ensuit la coustume des boulengers de Dieppe et la rente que ilz font a monseigneur pour leurs estaulz.
-
La coustume des boulengers estrangers.
-
La coustume des poullaillers et rotisseurs.
-
Aprés ensuit une sentence ja piecha donnee sur les bouchers et pastoiers.
-
Declaracion pieça faite par Jehan Fouchier, seneschal de monseigneur, pour les bouchers de Dieppe et autres bourgoiz.
-
La coustume de recepvoir la rente des estaulx aux bouchers et de la rente que ilz en font a monseigneur.
-
Autre coustume comment lesdis bouchers doivent vendre leurs chars.
-
La coustume des estaulz a poissonniers et a poissonnieres et la maniere de cueillir la rente que ilz doivent.
-
La coustume des merciers et la rente que ilz doivent a monseigneur.
-
La coustume des merciers forains.
-
La coustume des boursiers et la rente que ilz doivent.
-
La coustume des revendeurs de pain a fenestre, nommez botiers, et la rente que ilz font a monseigneur.
-
La coustume du fouage et la maniere du cueillir.
-
Autre coustume pour toutes gens demourans a Deppe.
-
La maniere de faire hommes estrangez bourgoiz de Dieppe et le droit que ilz en doivent.
-
Le serement que il doit faire.
-
La coustume des hastelliers de nefz faitez en la juridicion de Dieppe et du Polet, et le droit que on en doit a monseigneur.
-
La coustume des poissons, des batiaux pesqueurs et la maniere du cueillir par tout l'an, excepté le mois d'aoust entier, que
nul pescheur ne doit coustume de poisson prins a harnais et trumaulx.
-
Jugement pour ladite coustume.
-
La coustume de la foire Saint Denis et la maniere de la cueillir cy aprés ensuivent.
-
La coustume des cuirs tanez et la maniere de la cueillir cy aprés ensuivent.
-
La coustume du batel passeur et la maniere comment on le doit poier cy aprés ensuivent.
-
Les rentes appartenans audit batel a ceulz qui les doyvent cy aprés ensuivent.
-
La coustume du barrage et la maniere comment on le doit cueillir.
-
La coustume du poys et la maniere comment on doit pezer et comment on se doit poyer cy aprés ensuivent.
-
La coustume du marché de l'estre et maniere du cueillir.
-
La coustume des verriers estrangers.
-
La coustume du criage et des appartenances cy aprés ensuit.
-
Cy aprés ensuit le taux du tabellionnage pour soy paier des lettres de baillie.
-
La coustume des poissons royaulx cy aprés ensuit.
-
La coutume du varest.
-
La coustume du fouger et comment on le doit cueillir cy aprés ensuit.
-
Autre coustume a Dieppe sur sueurs et cordouaniers.
-
Aultre coustume coustumiere a Dieppe pour mesures.
-
La coustume du revendage cy aprés ensuit et le droit appartenant au revendeur.
-
Autre coustume generale pour nefs entrens ou hable chargeez ou widez. Coustume pour nefz entrant ou hable.
-
Saint Michel. Autre coustume generale a Dieppe nottoirement gardee par la veille Saint Michel.
-
Aultre coustume trouvee es anciens registres et pour ce ycy mise, laquelle ensuit.
-
La coustume des moullins a eaue et a vent et la maniere comment la moulture se doit paier.
-
La coustume de la saine.
-
La coustume de la voyse.
-
La coustume des fevres mareschalx ayans travail sur le pavement et la rente que ilz doivent.
-
La coustume du hallage des grains vendus a Dieppe et la maniere du cueillir.
-
La coustume et ordenance des lanneurs et drapiers.
-
La coustume contre clers, gens d'Eglise et laiz, marchans de pescaille de mer venant a Dieppe.
-
La coustume des courretiers de vins et aultres marchandises.
-
Autre coustume generale en toute la juridicion de Dieppe pour choses vendues deux fois.
-
Autre coustume contre marchans estrangiers pour achetter et vendre a Dieppe.
-
La coustume du laingnage de Dieppe et Bouteilles.
-
Aultre coustume contre les bourgois demourans entre les anciennes portes de Rouen.
-
Copie contre lesdiz bourgois.
-
Item, pour les bourgois de Rouen demourant dehors les anciens murs.
-
La coustume des sergans de Dieppe et du Polet.
-
La coustume des ches du Polet.
-
La coustume du geolage de Dieppe.
-
Cy aprés ensuivent les drois appartenans a monseigneur de Rouen a cause de la haute justice a cueillir et lever par le excecuteur
d'icelle, est assavoir le bourrel demourant en la ville de Dieppe.
-
La coustume de Bouteillez.
-
Copie pour la haulte justice et juridicion de Bouteilles.
-
Changeurs.
-
Cy aprés ensuit la maniere de acquitter a la viconté de Dieppe pluseurs marchandises alans et venans par mer et par terre,
tant pescaillez comme aultres derrees, cy aprés desclaires par chappitres.
-
Et premierement, la coustume et maniere de prendre le droit de monseigneur l'archevesque sur pescheurs demourans en franc
lieu.
-
La coustume et maniere de l'acquit deu des frans acompaignez avecquez les coustumes.
-
Pour tous les manans a Dieppe
i ans et
i jour.
-
Pour chevaulx et quarettes wyans.
-
La maniere de l'acquit de harens venans a Dieppe es mains des pesqueurs par tout l'an.
-
La maniere de acquiter harens marchans frais, sors ou sallés, venans a Dieppe marchandement par mer.
-
Nota des drois aux pesqueurs et marchans.
-
La maniere de l'acquit des selletans.
-
L'acquit des harens portés hors Dieppe.
-
La maniere de l'acquit des maquereaux frez et sallez de la Saint Michel jusques a Pasques.
-
L'acquit des maquereaux frez ou sallez de Pasques jusques a la Saint Michel.
-
L'acquit des maquereaulz portez hors de la ville par terre.
-
Cy aprés ensuit la maniere de l'acquit de rous poissons, frez et sallés, excepté harens, selletiers et maquereaulx.
-
L'acquit des cuirs venans par mer et par terre et portans hors de la mer.
-
Autre acquit d'aultres peaulz.
-
Acquit de cordouen.
-
Acquit de pluseurs aultres peaulx.
-
Aultre acquis de laines.
-
Acquis de fromages venant d'oultre mer.
-
Acquis de sel.
-
Acquis de blés et aultres grains.
-
Acquis de tan.
-
Acquis de vins et aultres choses misez en tonnel.
-
Acquis de pluseurs marchandises cy aprés ensuivans, alans et venans par mer et par terre.
-
Acquis de fer et mestaulx.
-
Acquis de merrien non dolé et dolé.
-
Acquis de pain.
-
Acquis de chanvre, cordail et deppendences.
-
Acquit de chevaulx, mulles et asnes.
-
Acquis de bestes vives et mortes.
-
Acquis de draps de soye et aultres draps.
-
Acquis de toillez et aultres choses.
-
Acquis de lis et aultres choses.
-
Acquit de fruit excepté figuez et raisins.
-
Pour merciers trespassent Dieppe.
-
Coustume pour le passage d'Engleterre.
-
Autre coustume pour toutes personnes venans a Dieppe ou alans hors marchandement.
-
Ordenance sur le fait des hostes des pescheurs.
-
Et premierement, la coustume et maniere de prendre le droit de monseigneur l'archevesque sur pescheurs demourans en franc
lieu.
-
Prologue
Apparat critique
- Version par défaut
Pour citer cette page : Laboratoire de textes Norécrit,
Coutume de Dieppe« La maniere de l'acquit des maquereaux frez et sallez de la Saint Michel jusques [...] », état d’établissement du texte annoté par Lény Retoux et Laurence Jean-Marie, sous la responsabilité de Laurence Jean-Marie, consulté le . [En ligne : ]
La maniere de l'acquit des maquereaux frez et sallez de la Saint Michel jusques a Pasques.
Tous ceulz qui apportent au port de Dieppe maquereaulx et portent par mer, soient fres ou sallez, par marchans ou pescheurs, de la Saint Michel jusques a Pasquez, doivent de chascun millier ii s. d'esterllins,
X