-
Cy ensuivent les coustumes et drois de la ville de Dieppe
-
Prologue
- Et premierement, ensuivent les noms des lieux qui ont acoustumé d'estre frans. Et pour raison d'iceulz lieux, ceulz qui y demeurent sont frans aprés ce que demouré y aront i an et i jour continuellement. Et pluseurs autres personnes demourans en pluseurs juridicions, fiefz et aumosnes estans en la duché de Normendie, dont a present l'en a peu avoir congnoissance, comme cy aprés sera dit.
-
Cy ensieuvent les coustumes de pluseurs choses de la vile de Dieppe. Et premierement la coustume des changeurs estans a Dieppe
et les rentes que ilz font a monseigneur pour leur change.
-
Changeurs.
-
Apres ensuit la coustume des boulengers de Dieppe et la rente que ilz font a monseigneur pour leurs estaulz.
-
La coustume des boulengers estrangers.
-
La coustume des poullaillers et rotisseurs.
-
Aprés ensuit une sentence ja piecha donnee sur les bouchers et pastoiers.
-
Declaracion pieça faite par Jehan Fouchier, seneschal de monseigneur, pour les bouchers de Dieppe et autres bourgoiz.
-
La coustume de recepvoir la rente des estaulx aux bouchers et de la rente que ilz en font a monseigneur.
-
Autre coustume comment lesdis bouchers doivent vendre leurs chars.
-
La coustume des estaulz a poissonniers et a poissonnieres et la maniere de cueillir la rente que ilz doivent.
-
La coustume des merciers et la rente que ilz doivent a monseigneur.
-
La coustume des merciers forains.
-
La coustume des boursiers et la rente que ilz doivent.
-
La coustume des revendeurs de pain a fenestre, nommez botiers, et la rente que ilz font a monseigneur.
-
La coustume du fouage et la maniere du cueillir.
-
Autre coustume pour toutes gens demourans a Deppe.
-
La maniere de faire hommes estrangez bourgoiz de Dieppe et le droit que ilz en doivent.
-
Le serement que il doit faire.
-
La coustume des hastelliers de nefz faitez en la juridicion de Dieppe et du Polet, et le droit que on en doit a monseigneur.
-
La coustume des poissons, des batiaux pesqueurs et la maniere du cueillir par tout l'an, excepté le mois d'aoust entier, que
nul pescheur ne doit coustume de poisson prins a harnais et trumaulx.
-
Jugement pour ladite coustume.
-
La coustume de la foire Saint Denis et la maniere de la cueillir cy aprés ensuivent.
-
La coustume des cuirs tanez et la maniere de la cueillir cy aprés ensuivent.
-
La coustume du batel passeur et la maniere comment on le doit poier cy aprés ensuivent.
-
Les rentes appartenans audit batel a ceulz qui les doyvent cy aprés ensuivent.
-
La coustume du barrage et la maniere comment on le doit cueillir.
-
La coustume du poys et la maniere comment on doit pezer et comment on se doit poyer cy aprés ensuivent.
-
La coustume du marché de l'estre et maniere du cueillir.
-
La coustume des verriers estrangers.
-
La coustume du criage et des appartenances cy aprés ensuit.
-
Cy aprés ensuit le taux du tabellionnage pour soy paier des lettres de baillie.
-
La coustume des poissons royaulx cy aprés ensuit.
-
La coutume du varest.
-
La coustume du fouger et comment on le doit cueillir cy aprés ensuit.
-
Autre coustume a Dieppe sur sueurs et cordouaniers.
-
Aultre coustume coustumiere a Dieppe pour mesures.
-
La coustume du revendage cy aprés ensuit et le droit appartenant au revendeur.
-
Autre coustume generale pour nefs entrens ou hable chargeez ou widez. Coustume pour nefz entrant ou hable.
-
Saint Michel. Autre coustume generale a Dieppe nottoirement gardee par la veille Saint Michel.
-
Aultre coustume trouvee es anciens registres et pour ce ycy mise, laquelle ensuit.
-
La coustume des moullins a eaue et a vent et la maniere comment la moulture se doit paier.
-
La coustume de la saine.
-
La coustume de la voyse.
-
La coustume des fevres mareschalx ayans travail sur le pavement et la rente que ilz doivent.
-
La coustume du hallage des grains vendus a Dieppe et la maniere du cueillir.
-
La coustume et ordenance des lanneurs et drapiers.
-
La coustume contre clers, gens d'Eglise et laiz, marchans de pescaille de mer venant a Dieppe.
-
La coustume des courretiers de vins et aultres marchandises.
-
Autre coustume generale en toute la juridicion de Dieppe pour choses vendues deux fois.
-
Autre coustume contre marchans estrangiers pour achetter et vendre a Dieppe.
-
La coustume du laingnage de Dieppe et Bouteilles.
-
Aultre coustume contre les bourgois demourans entre les anciennes portes de Rouen.
-
Copie contre lesdiz bourgois.
-
Item, pour les bourgois de Rouen demourant dehors les anciens murs.
-
La coustume des sergans de Dieppe et du Polet.
-
La coustume des ches du Polet.
-
La coustume du geolage de Dieppe.
-
Cy aprés ensuivent les drois appartenans a monseigneur de Rouen a cause de la haute justice a cueillir et lever par le excecuteur
d'icelle, est assavoir le bourrel demourant en la ville de Dieppe.
-
La coustume de Bouteillez.
-
Copie pour la haulte justice et juridicion de Bouteilles.
-
Changeurs.
-
Cy aprés ensuit la maniere de acquitter a la viconté de Dieppe pluseurs marchandises alans et venans par mer et par terre,
tant pescaillez comme aultres derrees, cy aprés desclaires par chappitres.
-
Et premierement, la coustume et maniere de prendre le droit de monseigneur l'archevesque sur pescheurs demourans en franc
lieu.
-
La coustume et maniere de l'acquit deu des frans acompaignez avecquez les coustumes.
-
Pour tous les manans a Dieppe
i ans et
i jour.
-
Pour chevaulx et quarettes wyans.
-
La maniere de l'acquit de harens venans a Dieppe es mains des pesqueurs par tout l'an.
-
La maniere de acquiter harens marchans frais, sors ou sallés, venans a Dieppe marchandement par mer.
-
Nota des drois aux pesqueurs et marchans.
-
La maniere de l'acquit des selletans.
-
L'acquit des harens portés hors Dieppe.
-
La maniere de l'acquit des maquereaux frez et sallez de la Saint Michel jusques a Pasques.
-
L'acquit des maquereaux frez ou sallez de Pasques jusques a la Saint Michel.
-
L'acquit des maquereaulz portez hors de la ville par terre.
-
Cy aprés ensuit la maniere de l'acquit de rous poissons, frez et sallés, excepté harens, selletiers et maquereaulx.
-
L'acquit des cuirs venans par mer et par terre et portans hors de la mer.
-
Autre acquit d'aultres peaulz.
-
Acquit de cordouen.
-
Acquit de pluseurs aultres peaulx.
-
Aultre acquis de laines.
-
Acquis de fromages venant d'oultre mer.
-
Acquis de sel.
-
Acquis de blés et aultres grains.
-
Acquis de tan.
-
Acquis de vins et aultres choses misez en tonnel.
-
Acquis de pluseurs marchandises cy aprés ensuivans, alans et venans par mer et par terre.
-
Acquis de fer et mestaulx.
-
Acquis de merrien non dolé et dolé.
-
Acquis de pain.
-
Acquis de chanvre, cordail et deppendences.
-
Acquit de chevaulx, mulles et asnes.
-
Acquis de bestes vives et mortes.
-
Acquis de draps de soye et aultres draps.
-
Acquis de toillez et aultres choses.
-
Acquis de lis et aultres choses.
-
Acquit de fruit excepté figuez et raisins.
-
Pour merciers trespassent Dieppe.
-
Coustume pour le passage d'Engleterre.
-
Autre coustume pour toutes personnes venans a Dieppe ou alans hors marchandement.
-
Ordenance sur le fait des hostes des pescheurs.
-
Et premierement, la coustume et maniere de prendre le droit de monseigneur l'archevesque sur pescheurs demourans en franc
lieu.
-
Prologue
Apparat critique
- Version par défaut
Pour citer cette page : Laboratoire de textes Norécrit,
Coutume de Dieppe« Aprés ensuit une sentence ja piecha donnee sur les bouchers et pastoiers. », état d’établissement du texte annoté par Lény Retoux et Laurence Jean-Marie, sous la responsabilité de Laurence Jean-Marie, consulté le . [En ligne : ]
Aprés ensuit une sentence ja piecha donnee sur les bouchers et pastoiers.
Item, il est assavoir comme contens et debat feust meu entre les bouchers de la ville de Dieppe d'une part, et les pastoiers de la ville d'autre, sur ce que lesdiz bouchers voulloient que les pastoiers ne puissent vendre a Dieppe char cuite en leurs maisons, de beuf, de mouton ou de porc, ne faire tuer les bestez, ne escorcher, ne despecier es maisons desdis pastoiers. Les maistoiers disant au contraire par pluseurs raisons que ilz proposoient.
Sachent tous que en l'an de grace mil ccc et iiii, le jeudi aprés le senne d'esté, ordoné fu du conseil de trés reverent pere G. par la divine grace, archevesque de Rouen, pour le commun prouffit, que les devant diz pastoiers puissent cuire char en leurs maisons, de mouton, de buef ou de porc en pasté ou en rost ou cuite en l'eaue, mais char crue ne pourront il vendre a fenestres ne en leurs maisons, et telle maniere que {Fol. 7v}toute leur char soit premierement amenee en la boucherie et veue par les jurez de la boucherie, vive, morte et esprouvee bonne et loyale avant que les pastoiers les puissent porter en leurs maisons. Item, lesdiz pastoiers tueront et escorcheront, ou feront tuer ou escorcher a couvert prés de la boucherie, que le sanc ne les ordures ne soient espanduez en rue. Item, des bestes que lesdiz pastoiers tueront, les trippes sont venduez en la tripperie, non pas en leurs maisons. Item, de chascune beste que ilz tueront en la boucherie en la maniere dessusdite, ilz paieront a monseigneur l'archevesque de Rouen ii d. et apporteront leur poiement au terme de la Saint Michel et de Pasques. Et se les jurés ne vouloient veir leurs bestez, ils seront contrains par justice, a la volonté de justice. Et se les pastoiers estoient trouvez ne atains que ilz vendissent char creue en leurs maisons ou a leur fenestre, ilz perdront la valeur de toute leur beste, ja soit ce que ilz fussent pluseurs parchonniers a une beste. En telle maniere seront ilz pugnis se ilz emportent en leurs maisons devant que elle soit veue par les jurés en la maniere dessusdite. Et se il avenoit que ilz n'eussent de quoi paier, ilz perdront le mestier ung an et ung jour. Et jureront, lesdiz pastoiers, sur les saintez euvangiles de Dieu, toutes les ordenances contenues en ce present escript fermement tenir garder bien et loialment tout en la forme et en la maniere dessusdite. Et pour toutes ces choses faire tenir et garder a tous jours, nous avonz seellé ceste presente lettre du seel de la baillie de Deppe, sauf autrui droit. Donnee et faite en l'an et jour dessusdit.
X